Iets waar ik de laatste tijd veel aan heb gehad is de Circel van invloed en betrokkenheid van Stephen Covey. Een heel helder en simpel model, maar ó zo verhelderend in tijden van stress. Wanneer je het gevoel hebt grip op zaken kwijt te raken én je maar door blijft ploeteren tot je er uiteindelijk bij neer valt. Gelukkig is dat laatste niet gebeurd, maar achteraf gezien had ik niet veel meer nodig om om te vallen. Mijn redding is COVID-19 geweest. De lockdown waar we met ingang van 16 maart in kwamen te zitten, was een cadeautje voor mijn 50ste verjaardag op 17 maart. Ik had er wel even de pee in dat ik mijn feestje moest afzeggen, maar dat gevoel was maar van korte duur. Wat volgde was RUST en BERUSTING………..

Ik kon me gaan verzetten tegen de maatregel, maar koos voor het accepteren en kijken naar wat er dan nog wel kon en waar ik zelf invloed op had.

  • Ik ben begonnen met iedere dag naar buiten gaan en ZIJN in de natuur
  • Ik nam tijd voor mezelf en ben gaan voelen waar ik behoefte aan had
  • Ik heb tijd genomen om te reflecteren op waar ik gelukkig van word

Ik heb geluisterd naar mijn gedachten en kwam erachter dat ik veel bezig was met dingen waar ik geen invloed op heb en waar veel van mijn energie naar toe gaat, zonder positief resultaat. Wat doet de ander waar ik last van heb, wat zegt de ander waar ik last van heb, hoe gedraagt de ander zich waar ik last van heb, wat wil de ander van mij waar ik last van heb, wat vindt iemand van mij waar ik last van heb. Allemaal invloeden die mij raken en waar ik niks aan kan veranderen, alleen hoe ik daar zelf mee om ga. Wat denk ik, hoe laat ik me raken, met wie ga ik om, wat zeg ik, hoe gedraag ik me, hoe wil ik overkomen op anderen zonder mezelf daarin te verliezen.

Dit heeft ervoor gezorgd dat ik gestopt ben met vechten tegen de elementen in de Circel van betrokkenheid en mezelf weer heb gevonden in de Circel van invloed. Heel fijn om te ervaren wat er gebeurt als je bewust keuzes maakt en daarmee goed voor jezelf zorgt. Dit is niet altijd makkelijk, want omdat jij verandert en iets anders doet, heeft dat effect op je omgeving.

Mensen maken opmerkingen, krijgen niet meer wat ze voorheen van je kregen, gaan twijfelen aan je inspanningen en loyaliteit, vinden je maar raar en zweverig. En dan is het juist belangrijk om dicht bij jezelf te blijven en te blijven voelen hoe jij je eigen behoeftes kunt vervullen zonder daarmee afhankelijk te zijn van anderen. Lukt me dat voor 100%? Nee, dat lukt me niet altijd maar gaat me wel steeds beter af. Patronen zijn heel hardnekkig en niet altijd zo duidelijk waarneembaar. Maar als ik voel dat er iets in mijn energie aan het veranderen is, dan neem ik nu de tijd om te kijken waar ik me bevind. Ben ik weer veel in the battle met de elementen in de Circel van betrokkenheid, dan weet ik dat ik daar weer een keuze in te maken heb en wat er voor nodig is om me weer in balans te voelen.

Waar gaat jouw energie heen? Hoe ziet jouw Circel van invloed en betrokkenheid eruit? Hier tijd voor nemen heeft mij heel erg geholpen om weer dichter bij mezelf te komen en meer mezelf te durven zijn. Ik gun jou dat ook.


Lieve groet Ingrid