Ik ben met mijn familie een weekje op Aruba. Heerlijk een paar dagen zon, zee, strand en zwembad…

En wat vind ik het hier fijn. Zo samen met elkaar. Mijn ouders, mijn zus, zwager, mijn nicht en neef. Mijn gezin van herkomst, mijn familie systeem.

Ik kan me heerlijk ontspannen en zorgeloos genieten.

Hoe anders was dat jaren geleden. Dan zou ik me constant gespannen voelen, op me hoede voor wat mogelijk ging komen. Moeilijke gesprekken over vroeger, emoties die voelbaar waren, soms zichtbaar, en die zwaar en beklemmend aan me vast kleefden. Mijn omgeving scannen en afgestemd zijn op iedereen. Wat heeft mijn moeder nodig, hoe kijkt mijn zus. Is er irritatie in de stem van mijn vader, wat moet ik doen… Afgestemd op de ander en zo niet in contact met mezelf.

In het afgelopen jaar, tijdens mijn opleiding systemisch coach en opsteller (familie/systeem/organisatie), ben ik op mijn eigen plek gaan staan. Mijn eigen plek in mijn familie systeem. Mijn plek onder mijn ouders en naast mijn zus. Mijn plek. Mijn eigen plek. De plek die ik in het systeem heb en waar de energie van het systeem moeiteloos stroomt.

Hoe fijn is dat! En omdat ik mijn eigen plek heb ingenomen, is er in het familie systeem iets veranderd. Mijn ouders en mijn zus kunnen daardoor ook op hun eigen plek staan. Mijn ouders boven mij en mijn zus naast mij. Er is een andere dynamiek ontstaan. Ik hoef niet meer te zorgen voor de ander en heb alleen verantwoordelijkheid voor mezelf. Is het daarmee altijd leuk? Nee, zeker niet. Er is nog steeds verdriet en er zijn tranen. Maar ik hoef ze niet meer allemaal te dragen, alleen die van mijzelf. En dat geeft zo veel vrijheid. Vrijheid om eigen keuzes te maken, ook al stel ik de ander daarmee teleur.

Het afgelopen jaar heb ik zelfliefde leren kennen. Geleerd van mezelf te houden no matter what… Wat een nieuwe ervaring is dat. Mezelf de moeite waard vinden, zonder dat mijn omgeving die bevestiging (of afwijzing) geeft. Het maakt me stevig en geeft me vrijheid. Vrijheid om te kiezen dat ik deze week samen met mijn familie op Aruba wil zijn. In vrijheid en in liefde. Voor mezelf en voor hen.