Geef je kinderen hun eigen plek…

Systemisch is het heel belangrijk om alles en iedereen in te sluiten en hun plek te gunnen in het veld. Alles…

Alles is ook echt alles. Dus niet alleen de mooie dingen of dingen waar je met plezier op terugkijkt of waar jij je fijn bij voelt of die er nu in je leven spelen en zijn.

Alles is ook je miskraam en je ongeboren kinderen
Alles is ook de misbruik, fysiek, emotioneel en mentaal
Alles is ook daderschap en slachtofferschap, van jezelf en de ander
Alles is ook je biologische ouders erkennen
Alles is ook je schuld erkennen
Alles is ook je angst erkennen
Alles is ook je schaamte erkennen
Alles is ook je niet weten erkennen
Alles is ook je verborgen (familie) geheim erkennen
Alles…

Als systemisch coach zie ik vaak om me heen dat de dood van kinderen wordt weggestopt. Een miskraam, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een abortus, een ongeluk, een moord, een zelfdoding…

Vanuit verdriet en gemis, schaamte om het verdriet, schaamte om het niet hebben kunnen voldragen, verdriet om de leegte, verdriet en gemis…

Schuld voelen om het niet hebben kunnen voorkomen, schuld voelen voor de opluchting, schuld voelen voor het kiezen voor jezelf…

Kinderen die nu leven kunnen hierdoor dingen bij zich dragen die niet van hen zijn. Systemisch dragen zij de last van het systeem en van datgene dat (nog) niet in het systeem is gezien, herkent en erkent. Deze kinderen hebben het zwaar. Hun leven stroomt niet. Zij moeten alles op wilskracht doen en dat kost veel energie en kracht. Depressiviteit, geen zin meer om te leven, donkerte en zwaarte is waar zij in terecht komen.

Zij staan niet op hun eigen plek en ontvangen de stroom van het leven niet. Zij staan op de plek van de dood.

Ik gun deze kinderen hun plek in het leven. Ik gun hun ouders hun plek in het leven. Ik gun iedereen hun plek, zodat het leven weer gaat stromen.

En ik zie ook dat de ouders van deze kinderen het niet weten en met hun handen in het haar zitten. Druk bezig zijn met alles op te lossen in de bovenstroom. Met scholen bellen, bijles regelen, naar de huisarts gaan, een afspraak met de psycholoog.

Ik zie hun onmacht. Ik voel hun onmacht. En ik zie ook dat zij (nog) niet weten dat zij zelf de sleutel in handen hebben in het helen van hun kinderen. Omdat zij de reis naar binnen mogen gaan maken en zichzelf mogen gaan helen. Omdat zij hun eigen pijn mogen gaan aankijken en doorvoelen. Zodat er compassie mag ontstaan en er ruimte komt voor zelfliefde. Waardoor zij zichzelf en hun eigen innerlijke kinderen kunnen gaan dragen en daardoor hun fysieke kinderen ook. Zodat deze kinderen veiligheid kunnen voelen bij hun ouders en gaan leren om zichzelf te gaan dragen.

In het systeem van de innerlijke familie zijn dit de volwassen schilden die bij de ouders gefragmenteerd zijn en daardoor bij hun fysieke kinderen ook gefragmenteerd ontwikkelen. Dit is ten slotte hun voorbeeld. De kind schilden (innerlijke meisje en jongetje) nemen het dan over en werkt het verdriet van het meisje verlammend en is het vuurtje van de levensenergie van het jongetje nog maar een smeulend hoopje as. De innerlijke vrouw is in rouw en is niet bereikbaar en de innerlijke man moet het op eigen kracht doen.

In mijn coaching werk ik met beide systemen. In de bovenstroom met het innerlijke familie systeem en in de onderstroom met het familie systeem van herkomst. Daardoor kan er op alle niveaus heling plaatsvinden. Ook als de fysieke kinderen als eerste hun plek gaan innemen omdat hun ouders het (nog) niet kunnen. Ik laat hen kennis maken met hun eigen innerlijke familie systeem en help hen met het ontwikkelen van hun volwassen schilden en laat ze hun eigen plek in hun familie systeem innemen. Ik leer ze het leven te leven.

Omdat ik dat zelf ook heb moeten leren...

Have you seen my childhood?
I'm searching for that world that I come from
'Cause I've been looking around
In the lost and found of my heart
No one understands me
They view it as such strange eccentricities
'Cause I keep kidding around
Like a child, but pardon me

People say I'm not okay
'Cause I love such elementary things
It's been my fate to compensate, for the childhood
I've never known

Michael Jackson Childhood

Gun jij je eigen kinderen ook hun eigen leven? Geef ze dan hun eigen plek!