“Gewoon alles eraf, schat.” Met een grote snoeischaar ging mijn lief de Sering te lijf... “Geloof me, het is beter voor de boom en ze zal er straks mooier en voller uitzien. Vol met bloemen, echt weer prachtig om te zien...”

De Sering is van mijn ouders geweest en is in een pot naar ons gegaan toen mijn ouders naar Frankrijk vertrokken. In onze tuin de grond in en ze groeide uit tot een mooie boom met prachtige witte dubbele bloemen. En wanneer de Sering in bloei stond, rook het heerlijk in de tuin.

Toen we vier jaar geleden naar ons nieuwe plekje verhuisden, moest ze mee. De tuinman hakte haar wortels door en zette haar hier in de grond. “Duurt waarschijnlijk een jaartje om te settelen, maar dan moet ze het weer gaan doen”...

Na een jaar kwamen er wel bloemen aan, maar lang zo veel niet en dat bleef eigenlijk zo. Een paar blaadjes en wat bloemen, meer was het niet.

En wat moet je dan? Blijf je hopen dat het vanzelf goedkomt? Dat als je maar lang genoeg wacht, er toch iets moois ontstaat? Of weet je eigenlijk wel dat er iets anders nodig is... maar durf je de stap niet te nemen omdat je niet weet wat er voor terug gaat komen en hoe dat er dan uit zal zien...

Soms komen dingen niet meer vanzelf goed en zul je voor iets anders moeten kiezen. Snoeien om te groeien dus...

En zie, er komen nieuwe scheuten. Er groeit iets nieuws. Heel voorzichtig ontstaan er nieuwe groene puntjes op de takken waar al heel lang niks meer te zien was...

Nieuw leven en nieuwe vormen.

Lef hebben om te snoeien en los te laten, vertrouwen op de kracht van de boom en de wil om weer te groeien en te bloeien...

Ik zie een parallel met mijn eigen leven.

Na een periode waarin ik ook niet echt lekker meer tot bloei kwam, heb ik ook gekozen om te snoeien. Afscheid te nemen van de takken waar geen groei meer in zat, maar wel energie naar toe ging. Super eng vond ik dat en soms nog steeds. En wat een gelukkig en dankbaar gevoel krijg ik dan als ik zie en voel dat het weer gaat stromen en dat er nieuwe vormen van mezelf terugkomen. Kleine puntjes die langzaam uitgroeien tot mooie bloemen.

Wat zal het straks weer lekker ruiken in de tuin...