Ik was vroeger een gevoelig meisje en eigenlijk ben ik dat nog steeds. Heel open, zacht en vol bewondering de wereld in kijkend. Daarmee ook kwetsbaar en snel geraakt. Als mensen direct iets tegen mij zeiden ging ik vaak huilen en wist niks terug te zeggen. Ik was nog niet assertief…

Ik was ook heel intuïtief en voelde alles feilloos aan. In mijn gezin van herkomst was ik vaak de schakel tussen mijn ouders. Ik begreep en was wijs…

Ik was een helper. Ik wilde zorgen. Zorgen voor het geluk van de ander. Thuis en later ook voor mijn eerste vriendje. Hij was gokverslaafd en ik zou hem wel helpen om daar vanaf te komen. Onbegonnen werk weet ik nu, toen heb ik het heel lang geprobeerd. Tot ik voelde en wist dat dit niet meer mijn pad was en ik los kon laten en weg kon gaan.

Ik ging op avontuur en werd militair. Ik werd ondergedompeld in een masculiene wereld van discipline, orde, regelmaat en gezag. Mijn mannelijke kwaliteiten konden zich daar gaan ontwikkelen. Ik leerde voor mezelf opkomen, leiding geven, organiseren, samenwerken en uitdagingen aangaan. Ik werd zelfverzekerder en stond stevig op mijn poten. Ik kocht mijn eerste huis, verhuisde naar Noord Duitsland en werd uitgezonden naar Bosnië.

In 2011 was ik in Amerika met mijn man toen ik een advertentie in een blad zag staan en mijn hele lichaam begon te tintelen. “Trainer en coach met Ziel en Zakelijkheid” was de titel van de advertentie en ik voelde en wist dat dit een nieuw pad zou zijn op mijn reis. Wat heb ik veel geleerd over mezelf in die opleiding. Door de modder om als een lotusbloem te kunnen groeien. Met veel pijn en verdriet losgekomen uit de symbiotische relatie met mijn moeder en voor het eerst gevoeld waar mijn verlangen ligt.

Toch duurde het nog acht jaar voordat ik echt ging luisteren naar mijn verlangen en mijn verlangen de ruimte kreeg die het nodig heeft. Heel lang heb ik mijn verlangen onderdrukt en vanuit mijn hoofd geleefd. Nog steeds was ik binnen de Defensie organisatie aan het werk. Ik had het militaire uniform uitgedaan en had als burger ambtenaar binnen HR mijn sporen verdiend. Ik voelde dat ik niet gelukkig meer was in mijn werk en wilde daar niet aan toegeven. Allemaal argumenten, ingegeven vanuit angst, om niet mijn hart te volgen. Angst voor tekort in plaats van vertrouwen op overvloed…

Toen kwam COVID in 2020 en kwam ik thuis te zitten. Mijn werk stopte voor 80% dus ik had zeeën van tijd om te voelen en stil te staan. Ik voelde dat ik bijna aan het omvallen was, dat ik maar door bleef ploeteren vanuit mijn mannelijke doorzettingskracht en dat het klaar was.

Ik had begin maart van dat jaar een tweedaagse opleiding gevolgd tot Mindful Walk instructeur en daar al ervaren hoe heerlijk en helend het was om buiten in de natuur te zijn. Vanaf dat moment ben ik iedere dag de natuur ingegaan. Samen met Zoë, mijn lieve vachtvriendin van de buren. Ik begon de dag met yoga, ging daarna wandelen en voelde langzaam dat ik thuis kwam bij me zelf. De helende werking van de natuur om me heen zorgde ervoor dat ik steeds meer ging voelen en leerde me te vertrouwen op hetgeen er is. Dat het leven nu is en zich ontvouwt en dat het enige wat ik mag doen is vertrouwen hebben. Vertrouwen op mezelf en vertrouwen op het proces. Mijn proces en mijn pad.

En toen kwam ik Gerda tegen op mijn pad. Mijn pad van Spiritualiteit. Spiritualiteit is voor mij de basis van vrouwelijk leiderschap. Intuïtie, het weten, het voelen, het verteren, het vertrouwen…

Het begon met het kaartendeck “De uitnodiging”, hoe toepasselijk. Het werken met het kaartendeck bracht me nog dichter naar mijn kern. Het gaf woorden aan mijn gevoel, inzichten, verbondenheid met het grotere collectief van vrouwen.

In oktober 2021 mocht ik dat voor het eerst ook fysiek ervaren. Verbonden met fysieke vrouwen en de vrouwelijke energie tijdens de herfst retraite. Wat een magisch moment om gedragen te worden door al deze mooie vrouwen en hen ook te kunnen dragen.

Daarna kon en wilde ik er niet meer omheen. Dit is wat ik te doen heb in dit leven. Die boodschap was zo duidelijk in dat weekend. Vrouwen meenemen in hun weg naar vrouwelijk leiderschap. Als coach en trainer vanuit mijn eigen bedrijf Mindfulmore. Meenemen in het proces van masculien naar feminien, van hard naar zacht, van hoofd naar hart…

Ik weet niet waar dit pad mij brengt, en ik vertrouw erop. Het ontvouwt zich voor mijn voeten…

Lieve groet Ingrid